Saturday, August 27, 2011

Impian

Assalamualaikum.


Hari ni hari ke 27 Ramadhan. Aku rasa sayu sangat. Ramadhan dah nak habis, rasa macam baru semalam aku dengar perutusan raya tu dekat TB. Hehe. Alaa, pakcik yang selalu duduk atas kerusi letak tangan atas riba tu nanti ayat dia mesti macam ni :

"Bismillahirahmannirrahim. Assalamualaikum wbt. Bagi menyempurnakan titah perintah Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong, setelah diperkenankan oleh Duli-duli Yang Maha Mulia Raja Raja, maka dengan ini saya mengisytiharkan..........."

Haa, macam tu laa sikit sikit dialog pakcik tu sejak aku kecil sampai laa sekarang. Tak pernah berubah. Dah nak muntah darah aku dengar. (Asyik muntah darah je, bila nak mati daa..haha.) Okey,dah.

Sebenarnya, aku bukan nak menganjing siapa siapa, aku cuma nak meluahkan sesuatu. Sama dengan tajuk yang tertera di atas tu, "Impian".

Hmm.. Apa impian aku..?? Sebenarnya, memang banyak impian seseorang insan.. Termasuk lah korang kan. Ada impian nak kahwin dengan orang kaya. Ada impian nak beli rumah besar. Ada impian nak naik kereta mahal. Tapi, impian aku senang je. Antara impian aku untuk Hari Raya ni :

                               1- Aku nak rasa pulang berhari raya ke kampung. 
                               2- Aku nak tengok budak budak main mercun, bunga api, mak mak ayah ayah sibuk dekat dapur masak rendang semua, sedara mara sibuk pasang langsir baru, isi kuih dalam balang. 
                               3- Aku nak rasa macam mana duduk ramai ramai depan Tb dengar pengumuman Hari Raya.
                               4- Pokok pangkal nya, aku nak rasa berhari raya dekat kampung.

Kenapa aku nak rasa semua tu..?? Sebab aku tak pernah rasa beraya dekat kampung. Aku tak pernah balik beraya dekat kampung. Sedih bila semua kawan kawan ada hala tuju nak balik kampung masing masing, Balik Johor laa, Perak laa, Penang laa. Aku..?? Nilai je. Ini laa rumah aku, ini laa kampung aku. Tapi, aku tetap bersyukur dengan apa yang aku ada selama hari ini.

Cuma aku harap, Impian aku yang tersenarai dekat atas tu akan jadi realiti satu hari nanti. InsyaALLAH. Aku hargai sangat sangat kalau ada sesiapa yang ajak aku balik ke kampung dia untuk merasai kenikmatan berhari raya di kampung. So, kepada semua yang nak balik berhari raya, hati-hati. Semoga selamat sampai ke destinasi yang dituju. :))

                                      SELAMAT HARI RAYA...